INHOUD VAN DE JAAROPLEIDING

 

 

 

I. DE VERSCHILLENDE MENSBEELDEN IN DE VOEDING

 

II. DE VERSCHILLENDE STOFFEN IN DE VOEDING, HUN WERKING EN BETEKENIS

 

De betekenis en het wezen van :

 

- het koolhydraat

- het eiwit

- het vet

- het mineraal

- de vitaminen

- ijzer

- zwavel

- stikstof

- silicium

 

                                                       

 

III.  DE VERSCHILLENDE VOEDINGSMIDDELEN, HUN INHOUDSSTOFFEN, HUN  LEVENSKRACHTEN EN HUN  WEZEN

  

1. DE VERSCHILLENDE VOEDINGSMIDDELEN

 

Granen :

 

- De 7 granen en hun aanverwanten

- Brood

 

Groenten :  

 

- Wortelen en knollen

- Ui familie

- Schermbloemigen

- Komkommerachtigen

- Koolfamilie

- Nachtschadegewassen

- Salade

 

 

Eiwitten    

 

- Melk

- Peulvruchten / Soja

- Noten

- Vlees

 

     

- Noten, oliën en vetten

- Fruit

- Kruiden en specerijen

- Natuurlijke zoetmiddelen

- Azijn

- Dranken

 

 

2. DE VERSCHILLENDE MOGELIJKHEDEN OM VOEDING TE BEKIJKEN EN TE WAARDEREN

 

- Volgens de inhoudsstoffen

- Energetisch

- Volgens de levenskrachten

- Naar het wezen

- Kristallisatiebeelden

 

 

IV : DE VERSCHILLENDE VOEDINGSLEREN EN OMGANGSVORMEN :

      HUN MENSBEELD EN BASISGEDACHTE VAN WAARUIT ZE OPGEBOUWD ZIJN       

 

- Wetenschappelijke omgang (inhoudsstoffen)

- Makrobiotisch (Japan)

- Ayurveda (Indisch)

- 5 Elementenleer (Chinees)

- Rauwkostdieet en superfoods

- Bloedgroependieet

- Voedingscombinaties

- Lichtvoeding

- Zuur/Basen

- Paleodieet

- Het vasten

- Vegetarisme

- Veganisme

     

 

V. DE BETEKENIS VAN DE MENS IN DE VOEDING EN DE BEREIDING

 

1. MENS EN VOEDING

 

- Voeding en haar ontwikkelingsgeschiedenis

- Voeding in de verschillende levensfasen van de mens

- De verschillende energieën bij mens en voeding

  (lichaamsenergie, levenskrachtenenergie en bewustzijnsenergie)

 

   

2. SYNTHESE VAN MENS EN VOEDING

 

- Onderscheid tussen eten koken en eten vormgeven

- Welke vormende mogelijkheden zijn er ?  De mens als vormgever

- Onderscheid tussen koken vanuit een leer en vanuit het vormgeven

- Warmte en licht in de voeding en bij de mens

- Hoe als kok warmte en licht opbouwen in het eten ?

- De 3 - geleding bij de plant en bij de mens

- Hoe de 3-geleding omzetten in de keuken en in de recepten ?

- Het minerale koken en haar werking op de mens

- Het koken van een bloemenachtige maaltijd en haar werking op de mens ?

- Vorm/kleur en smaak in de voeding

- Hoe maaltijden opbouwen ?

- Hoe recepten ontwikkelen ?

- Wat hebben we nodig voor een vrije omgang met de voeding ?

       

     

3.  HOE KOOKLESSEN GEVEN ?

 

- Hoe een kookles opbouwen ?         

- Onderscheid tussen recepten nakoken en de inhoudelijke vormgeving

 

 

VI. DE EETGEWOONTES

 

- De betekenis van het eten voor de mens.  Waarom eten we ?

- De synthese van mens en voeding bij het eten

- De betekenis van de waarneming bij het eten

- Het eten vanuit een begeerte en eten vanuit een geactiveerd bewustzijn

- De zintuigelijke vreugde